Relació de jugades


  1. Passar i tallar (jugada ofensiva): és un dels principis del bàsquet. El base (ja en camp ofensiu) passa la pilota cap a un jugador situat a la banda i efectua un tall (moviment sense pilota cap a cistella) per a veure si el jugador al qual li ha passat la pilota l’hi pot tornar. Si aquesta passada no és possible, el jugador de la banda contrària al que té la pilota en aquell moment reemplaçarà el buit que ha deixat el base.

  2. Bloqueig i continuació (jugada ofensiva): un altre dels principis del bàsquet. Només hi participen 3 jugadors: el pivot fa un bloqueig al base, perquè tingui espai i avantatge, i segueix amb el bloqueig anant cap a dins de la zona. Si el base no té avantatge, és possible que en tingui el pivot. Si no hi ha avantatge per a cap dels dos, sempre queda com a últim recurs passar la pilota al tercer jugador, que estarà a la banda.

  3. Doble bloqueig (jugada ofensiva): és una variant de la segona jugada, però en comptes de tenir 3 jugadors participant, hi participen els 5 (és a dir, tots). Els dos jugadors interiors (pivot i aler-pivot) fan un doble bloqueig al base. Després que el base passi el bloqueig d’un dels dos pivots, l’altre jugador interior (acostuma a ser l’aler-pivot) s’obre a la línea de tres punts. El base té 4 opcions: entrar, passar la pilota al jugador interior que ha seguit el tall, passar la pilota al jugador interior que s’ha obert a la línea de tres punts o bé passar la pilota a un jugador exterior que estigui desmarcat (el que és mol probable degut als canvis defensius generats pels desavantatges).

  4. UCLA (jugada ofensiva): aquest és més aviat un sistema ofensiu molt complex en el qual es pretén que la pilota passi per les mans de 4 jugadors i torni a arribar al base havent creat algun desavantatge.

  5. Situació de partit 2’’ (jugada ofensiva): aquesta és una de les utilitats de la pissarra, tenir jugades dissenyades per a situacions de partit. Aquesta, per exemple, és per a una situació en la qual es perd de 2 punts i queden 2 segons, amb el teu equip traient de fora de banda a camp ofensiu. La jugada acaba amb un llançament de l’escorta o del base des de la línia de 3 punts (per a guanyar el partit) o bé amb un llançament d’un jugador interior de 2 punts (per a empatar el partit).

  6. Defensa individual (jugada defensiva):aquest és el principi bàsic de la defensa en el bàsquet. Es marca on s’ha de col·locar el defensor quan es fa una defensa individual en el moment en què la pilota està en les cinc posicions ofensives, és a dir, quan passa per les mans de tots els jugadors atacants.

  7. Zona 2-3 (jugada defensiva): és el mateix concepte que la jugada número 6 però, en comptes de fer-se una defensa individual, s’exerceix una defensa en zona.