Llocs i pàgines web

Un dels aspectes que ha evolucionat més els últims anys pel que fa a noves tecnologies i esport és el de les pàgines web, on es “penja” tota la informació relativa a esdeveniments esportius gairebé a l'instant.

La immensa majoria de pàgines web són accessibles a tothom que disposi d'una connexió a Internet i poden resultar de gran utilitat. En l'àmbit del bàsquet, hi ha un munt de pàgines web: sense anar més lluny, els 18 equips de l'ACB tenen una pàgina web pròpia.

N'hi ha de tota mena de formats, disseny i distribució de la informació. La web del DKV Joventut de Badalona, per exemple, presenta aquest estil:


A banda de les webs de clubs, hi ha jugadors professionals que també tenen la seva pròpia pàgina web.

Sense sortir de les webs, m'agradaria esmentar diversos tipus d'estructures que s'hi allotgen i interaccions que s'hi estableixen:


XARXES SOCIALS

Segons la Viquipèdia, les xarxes socials són “una estructura social creada per les relacions de tot tipus (d'amistat, de parentiu, d'interessos comuns, de creences compartides...) que es donen entre els membres d'una societat. Les xarxes socials són plataformes virtuals que ofereixen la possibilitat de relacionar-se amb persones de qualsevol lloc del món”. (http://ca.wikipedia.org/wiki/Xarxa_social)


Però, què tenen a veure les xarxes socials amb el bàsquet i quines són? Ara ho veurem.


TWITTER

El twitter, és “un servei de microblogging que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats tweets ['piulets']) mitjançant el mateix web de Twitter, SMS, missatgeria instantània o bé aplicacions de tercers com Twidroid, Twitterrific, Tweetie, Facebook, Twinkle, Tweetboard o TweetDeck.

Els usuaris poden rebre les actualitzacions des de la pàgina del Twitter, mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSS i correu electrònic” (http://ca.wikipedia.org/wiki/Twitter).

Ara mateix, el Twitter, és una de les formes més fàcils de saber el que succeeix al moment; és fins i tot més ràpid que la televisió.

Hi ha jugadors i clubs amb Twitter com és el cas de Rudy Fernández i dels clubs Asefa Estudiantes o DKV Joventut de Badalona. Per tal d'oferir un tast d'aquesta xarxa social, n'he fet dues captures de pantalla:

 

 

FACEBOOK

Aquesta xarxa social, potser més important que el Twitter, permet afegir amics i enviar missatges, fotos, compartir enllaços (com ara vídeos del Youtube) o vídeos. És obert a tothom que sigui major de 13 anys i només cal una adreça de correu vàlida (http://ca.wikipedia.org/wiki/Facebook).

Com al Twitter, molts jugadors i clubs tenen Facebook. Per tal d'”agregar” un jugador que tingui perfil al Facebook , cal enviar-li una sol·licitud d'amistat que ha de ser acceptada per el jugador.

Per posar-ne un exemple, tot seguit adjunto una captura de pantalla del Facebook d'un jove jugador, Josep Franch:

Al Facebook també hi ha perfils de clubs de fans o bé de “companyies”. Per exemple, Bàsquet A Rcb (pertany a Ràdio Ciutat de Badalona) o el Club de Fans de Henk Norel:



A banda dels perfils, també s'hi troben pàgines i grups que permeten rebre notícies del que més t'agrada o t'interessa (ja sigui de bàsquet o de qualsevol altra cosa):


JOCS

Encara que pugui semblar una bajanada, existeixen bastants jocs virtuals relacionats amb l'esport; cal dir que la quantitat de persones que hi juga és considerable i no para de créixer; generalment s'hi apliquen tecnologies i programacions com el Flash. En el àmbit del basquetbol, hi ha un joc rei a Espanya: el Supermanager (que pertany a la web oficial de l'ACB).

Aquest joc consisteix a formar un equip de bàsquet “legal”, és a dir, que no infringeixi les normes de nacionalitats de l'ACB (per a més informació, podeu consultar l'annex al final de l'apartat “Nacionalitats”). S'han de “comprar” jugadors de l'ACB usant-hi uns diners virtuals (amb un límit de despesa). Cada jornada, i depenent del que hagin fet els jugadors en la jornada real (si juguen bé el seu partit, si l'equip en què militen guanya o perd,...), l'equip “virtual” del participants en el Supermanager rep més puntuació o menys. Durant la setmana (mentre no hi hagi jornada) s'hi poden realitzar fins a 3 canvis. Hi ha un munt de participants i més de 300 000 equips “virtuals”.

Existeixen altres jocs, com ara el Nostradamus (també a la web de l'ACB), però no ha tingut tant d'èxit com el Supermanager.