PLAÇA DEL DR. ERNEST VILA


La Plaça Dr. Ernest Vila és punt de connexió entre la ciutat nova i la part més central . Se la coneix popularment com a Plaça de la Font Lluminosa degut a la gran font, projectada per l’enginyer Carles Buïgas que la presideix des de 1965. Aquest espai, des del segle XVI, va estar ocupat per l’església de Sant Baldiri i, des del segle XVII, per l’Hospital de la Caritat. L’Hospital va es va utilitzar molt sovint com a hospital militar, degut a la proximitat del Castell de Sant Ferran. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va ser destinat a clínica militar i l’any 1938 va ser bombardejat pels avions del bàndol nacional. El nom de plaça del Dr. Ernest Vila, prestigiós metge de Figueres (1884-1960), ve de la commemoració del passat hospitalari d’aquest indret.
dr vila

En aquesta plaça hi va estar ubicat l’Hospital de la Caritat, construït al segle XVII fora de les muralles per tal d’evitar els contagis. La senyora Úrsula Vilanova i Roca va fer donació del terreny a la ciutat l’any 1608. Disposava de cent llits quan s’inaugurà. Freqüentment va fer d’Hospital Militar. A principis dels segle XX va haver d’atendre els afectats per la gran epidèmia de xarampió, tifus i grip que va obligar a tancar tots els col·legis públics. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va ser utilitzat com a clínica militar i va ser destruït pels bombardejos aeris del 8 de juny de 1938, quan encara no s’havien evacuat els malalts i ferits de la guerra. L’antic hospital va ser definitivament enderrocat l’any 1961.

El centre de la plaça està presidit per la font, inaugurada l’any 1965, dissenyada per l’enginyer Carles Buïgas, responsable de la Font Màgica de Montjuïc, creada amb motiu de l’Exposició Universal de 1929 a Barcelona. També hi podem veure a banda i banda, les escultures de Frederic Marés que representen el rei Jaume I i el seu cronista, Ramon Muntaner.

A l’extrem sud de la plaça hi havia l’antiga església de Sant Baldiri des de l’any 1532. L’edifici s’ha perdut, però no la tradició de commemorar aquest sant en unes festes que es fan al carrer Nou el tercer cap de setmana del mes de maig.

La gran plaça que veiem a l’est és la plaça Catalunya. Havia estat l’horta de l’antic Hospital de la Caritat fins que també va ser destruïda durant els bombardejos de la Guerra Civil. És un lloc de pas molt freqüentat pels figuerencs i també punt de trobada. Actualment acull, juntament amb la Plaça del Gra, el mercat de la fruita i la verdura de cada dimarts, dijous i dissabte.