PLAÇA DE L’ESGLÉSIA


Va ser a l’entorn de l’església de Sant Pere que va començar a créixer la vila a partir del segle IX. En aquell moment, era una petita església romànica. El temple va acollir el 3 de novembre de 1701 les noces reials entre el rei Felip V i Maria Lluïsa de Savoia. La plaça és recent, de l’any 1948, ja que aquest espai havia estat ocupat per una illa de cases, la placeta de l’Oli i un cementiri. L’església va ser destruïda gairebé en la seva totalitat durant la Guerra Civil. Entre 1941 i 1948 es va reconstruir en estil neogòtic amb el treball de presoners del bàndol republicà.

esglesia

L’any 1772, amb motiu d’unes obres d’ampliació de l’església de Sant Pere, el cementiri es va traslladar a l’actual plaça Gala-Salvador Dalí. Posteriorment, l’any 1817, es va decidir el trasllat definitiu del cementiri als afores de la ciutat.

Durant els primers mesos de la Guerra Civil (1936-1939), l’església va ser incendiada i enderrocada pràcticament en la seva totalitat i es va perdre el Registre Parroquial de la vila. Entre els anys 1941 i 1948 es va reconstruir seguint l’estil gòtic. Part de la mà d’obra que es va necessitar per a la reconstrucció van ser presoners del bàndol republicà.

La plaça, tal i com la veiem ara, es va construir l’any 1948 quan va ser enderrocada l’illa de cases que l’ocupava. En un principi, s’havia pensat fer una plaça davant de la façana principal de l’església, la qual cosa suposava enderrocar una sèrie de cases i, d’aquesta manera, crear un gran passeig que arribés fins a la Pujada del Castell. Finalment però, va semblar més viable l’enderroc de l’illa de cases de la façana lateral del temple i es creà una nova sortida a l’església pel pòrtic de Galilea.

El carrer que passa pel davant la plaça és el carrer de Sant Pere, un dels més antics de Figueres.

Actualment, aquest és un dels llocs de la vila més concorreguts, amb les terrasses i el seu arbrat. Durant el dia, sobretot als estius, podem veure la cua de persones que esperen entrar al Museu Dalí. A les nits, però, la pau omple tota la plaça sota els llums de l’església de Sant Pere.