PLAÇA DE LES PATATES






Aquest espai es va començar a configurar l’any 1817. Anteriorment aquesta plaça estava ocupada per una illa de cases i per la muralla de la vila. Degut a enfrontaments bèl·lics, aquestes construccions van quedar parcialment en ruïnes i l’Ajuntament va decidir construir-hi una plaça. Ben aviat s’hi va ubicar el mercat dels cereals i per això va rebre el nom de Plaça del Gra. L’any 1884  va quedar enllestit el projecte de l’arquitecte Rafael Canta de crear una plaça porxada. De seguida es van fer evidents els problemes d’espai i el mercat del gra va traslladar-se a la Plaça dels Monjos. Aquí s’hi va continuar fent el mercat dels melons, síndries i patates, per això es coneix aquest espai com a Plaça de les Patates, tot i que actualment, no acull cap tipus de mercat.
patates


En el segle XVII encara no existia la Plaça de les Patates, ja que el seu espai estava ocupat per cases.  El carrer que passa per davant de la plaça,  anomenat carrer de la Muralla, marca l’espai per on passava fins a principis del segle XIX la muralla de la vila. Aquest espai va quedar molt malmès pels estralls de la Guerra Gran (1793-1795) i la Guerra del Francès (1808-1814).L’any 1817, l’Ajuntament va decidir fer unes millores a la zona i l’any 1823 s’hi va situar el mercat del gra, que fins llavors s’havia fet a la plaça de l’Ajuntament. Alhora, els veïns van comprar part del terreny amb la condició  que l’Ajuntament l’empedrés i així poder fer-hi un mercat més gran. Va fer-se càrrec del  projecte  l’arquitecte Rafael Canta que va dissenyar una plaça porxada. L’any 1844 ja s’hi va traslladar el mercat dels grans malgrat les obres no es van finalitzar fins a l’any 1884. Aquest espai va rebre, en un primer moment, el nom de Plaça del Pouet en referència a la font que hi havia al mig, la qual nodria la gent del barri i havia servit per regar les hortes del voltants. Tot i això, amb l’arribada del mercat, de seguida es va implantar el nom de Plaça del Gra.

Les dificultats d’espai van fer que es dictessin unes ordenances municipals que ordenaven l’entrada de carruatges pel carrer de la Muralla i la sortida d’aquests pel carrer de la Jonquera. Els  pagesos havien de situar-se correlativament a mesura que arribaven. L’any 1886 el mercat del gra va traslladar-se a la Plaça dels Monjos (actual Plaça del Gra) ja que era molt més espaiosa i estava coberta. Aquesta nova ubicació del mercat provocà les protestes del veïns d’aquesta plaça de manera que es va decidir destinar-la a acollir les parades del mercat de la roba i, més tard, les  dels melons, síndries i patates. Per això la coneixem ara com a plaça de les Patates. Tot i que aquest nom no va ser el definitiu ja que des de 1905 fins 1979 va ser coneguda com a Plaça de la Indústria i, durant la Guerra Civil (1936-1939), com a Plaça Carles Marx.


Actualment ja no s’hi fa  cap tipus de mercat i el seu espai acull, sobretot durant els estius, les terrasses dels diversos bars-restaurants que generen un espai de sociabilitat a mig camí entre el barri tradicional i el mestissatge cosmopolita