PLAÇA DE JOSEP PLA






Aquesta plaça havia estat una antiga horta que des de principis del segle XX s’havia utilitzat per fer projeccions de cinema a l’aire lliure durant els mesos d’estiu. L’any 1908, en Carles Cusí de Miquelet, industrial i banquer figuerenc, va dedicar l’horta a aquest fi lúdic i cultural. Anteriorment, l’any 1905, aquest mateix emprenedor havia fet construir al veí carrer Sant Pau una sala de capacitat reduïda que ocupava el vestíbul de la que seria, l’any 1914, Sala Edison. Finalment, l’any 1914, Pau Pagès, va comprar els terrenys d’aquesta horta per construir  una sala de cinema: el Teatre Cinema el Jardí que, a l’època, era una de les sales més grans de Catalunya.
josep pla

L’actual plaça correspon a l’antiga horta Gaiolà, és a dir, un espai agrícola. I a la part que connecta amb el carrer Forn Nou hi havia un rentador públic on les minyones de les famílies riques de la Rambla anaven a fer la bugada.

En vista de l’èxit, l’any 1914, Pau Pagès, un altre home de negocis dedicat al sabonet i a l’electricitat, va llogar tota l’horta per destinar-la igualment durant els mesos d’estiu a cinematògraf  a l’aire lliure. Posteriorment, va comprar el terreny i va fer-hi construir  un edifici més gran que la Sala Edison. Va ser obra de l’arquitecte Llorenç Ros i Costa i va ser inaugurat l’any 1916. Era una de les sales de cinema més grans de Catalunya, amb capacitat per a mil vuit-cents espectadors, i la va anomenar Teatre Cinema El Jardí.

Una curiositat d’aquesta plaça és que en el seu subsòl hi ha un refugi de l’època de la Guerra Civil construït per protegir la població dels bombardejos aeris. Té capacitat per albergar-hi tres-centes persones.

Si mirem la façana del Teatre Jardí, hem d’imaginar que a la banda esquerra de la plaça  s’hi va construir, l’any 1964, el cinema Juncària. Quan la plaça va ser reformada l’any 1993 i va assolir el seu aspecte actual, aquest cinema va desaparèixer. Malgrat tot, aquest espai sempre ha mantingut el seu vincle amb el món de la cultura i per això va rebre el nom de Josep Pla, en commemoració de l’escriptor català, en honor del qual es  va erigir el monument que hi ha a l’entrada de la plaça.

Encara perviuen els jardins de Puig Pujades, al fons de la plaça, com a record dels antics jardins. Avui dia és un lloc per a jocs infantils i presenta una interessant escultura dedicada al món del teatre.

El Teatre El Jardí és el teatre municipal des de l´any 1983.