PLAÇA DE GALA-SALVADOR DALÍ






La plaça és, probablement, un disseny de l’arquitecte Josep Roca i Bros de l’any 1850 per urbanitzar l’espai ocupat per l’antic cementiri. Un any després s’hi va ubicar el mercat del peix que fins llavors s’havia fet a la plaça de l’Ajuntament. L’actual Museu Dalí es troba a l’edifici que havia estat l’antic Teatre Municipal de Figueres, parcialment destruït durant la Guerra Civil i, posteriorment, cremat per les tropes franquistes l’any 1939. És la plaça més visitada i fotografiada de la ciutat. Una barreja, una síntesi d’elements importants per entendre la ciutat: Dalí, l’església de Sant Pere, cafès i botigues. Cal dedicar una bona estona a gaudir de la façana del Museu Dalí i de tots els detalls dalinians escampats per la plaça.
gala dali


És possible que aquest indret correspongui al centre de la plaça d’armes promesa per Jaume I en la Carta Pobla del 1267. Es troba en el punt més alt de l’antiga Figueres i està bastida sobre l’antic cementiri de la ciutat que, com en altres casos, estava al costat de l’església. El cementiri va ser definitivament tancat l’any 1813.


Un cop suprimit el cementiri, l’any 1850 es va inaugurar el Teatre Municipal, l’actual Museu Dalí. L’edifici va ser projectat per l’arquitecte Josep Roca i Bros i decorat per Félix Cagé, artista francès autor també de la decoració del Teatre del Liceu de Barcelona. Aquest teatre va tenir una vida molt rica fins l’any 1916, quan el cinematògraf va desplaçar el teatre com a afecció preferida dels figuerencs. També en aquest teatre s’hi va intentar fer projeccions de pel·lícules, però sense gaire èxit. Entre els anys 1926 i 1931, en plena dictadura del general Primo de Rivera, el Teatre Municipal va ser gestionat pel Patronat de la Catequística. En època de la República, el Teatre torna a mans muncipals i es regularitzaren les representacion. A partir de 1938, amb els primers bombardejos de la ciutat, l’activitat teatral cessa i, amb l’incendi de 1939, es clou definitivament l’activitat cultural d’aquest espai.


Salvador Dalí, amb tenacitat i fent valer el seu prestigi, va presentar la idea de fer d’aquest espai oblidat el seu Museu. En un primer moment es va proposar crear una sala Dalí al Museu de l’Empordà de Figueres, però Dalí va respondre amb rotunditat: “No una sala, sinó un museu Dalí a Figueres”. Després de molts anys de feina, l’artista es va sentir satisfet. El nou Museu Dalí va ser inaugurat l’any 1974 i d’aleshores ençà és un dels museus que rep més visitants de tot Catalunya.