LA RAMBLA


La Rambla de Figueres cobreix des de l’any 1833 la riera de Galligans. Actualment és punt central, àgora, símbol de la ciutat, lloc per passejar, per veure i ser vist i, per això, és un espai ple de cafès i botigues tradicionals. L’aspecte actual de la Rambla és degut a l’arquitecte municipal Ricard Giralt (Barcelona 1884-1970), que els anys 1917 i 1918 dissenyà la reforma d’aquest espai que es completà l’any 1929 amb la instal·lació dels bancs i d’una font. A l’entorn de la Rambla, les millors famílies burgeses de la ciutat van construir les seves vivendes senyorials. Aquests edificis encara es poden veure perfectament a la part alta de la Rambla. Alguns d’ells són obra de Josep Roca i Bros, arquitecte que va deixar força empremta a la ciutat. Cal destacar la casa Albert Terrades de l´any 1767, obra atribuïda a Pedro Martín Cermeño, el mateix enginyer que projectà el castell de Sant Ferran. A principis de segle XX aquest edifici es transforma en l´Hotel París, que era el més luxós de la ciutat de principis del s. XX. Des de 1982 l’edifici és la seu del Museu del Joguet.

rambla

Quan la riera estava descoberta es travessava amb fràgils ponts de pedres i fustes que les avingudes s’enduien sovint. Al seu voltant s’hi duien a terme molts treballs artesanals, com ara les adoberies, negocis que generaven males olors i la contaminació de la riera. Aquest va ser un dels motius del seu cobriment i de la creació d’aquest espai.


A la part baixa de la Rambla, allà on s’enllacen el carrer Nou i el carrer Girona, era per on hi passava tot el trànsit rodat de la carretera entre Madrid i La Jonquera fins l’any 1950. En aquesta zona hi havia fondes i hostals per als viatgers. També a la part baixa, cal destacar el monument erigit l’any 1918 a Narcís Monturiol, (Figueres 1819-Barcelona 1885) obra d’Enric Casanoves. Monturiol va ser l’inventor de l’Ictineu, un dels primers prototips de submarí fets a l’Estat espanyol i estrenat amb èxit al port de Barcelona l’any 1859.


La Rambla també està molt unida a Salvador Dalí. La imatge de l’artista, tot fent el vermut amb la Gala, asseguts en una de les terrasses, enlluernant els figuerencs amb el seu cotxe, amb els seus bigotis drets i amb una truita a la butxaca és una fotografia ben famosa.


L’última reforma important que s’ha fet a la Rambla va ser l’any 2002 quan es va posar l’actual paviment i els nous bancs de fusta tot seguint el disseny original d’en Ricard Giralt. Avui dia la Rambla té una gran vitalitat i és el lloc on es fan una gran quantitat d’esdeveniments de tipus firal i d’altres de format espontani d’iniciativa ciutadana.


L’any 1918, Josep Pla en el seu Quadern Gris, descrivia la Rambla com a “Salonet ciutadà a l’aire lliure per a passejar i conversar”.